На даний момент 70 гостей на сайті

Пошук на сайті

Пожертва на храм

Опитування

Оцініть наш сайт

Лічильник відвідин

СьогодніСьогодні40
ВчораВчора37
В цьому тижніВ цьому тижні104
В цьому місяціВ цьому місяці262
Загальні відвідиниЗагальні відвідини346153
Вербна неділя

Вербна неділя

e-mail
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

 

 

Вербна неділя   вхід господній в Єрусалим

Свято Входу Господнього в Єрусалим відбувається за тиждень до Великодня. Він відноситься до числа Панських двунадесятих свят.

Зв'язок свята з подіями Священної історії Старого і Нового Завіту.

На думку євангеліста Матвія, а слідом за ним і стародавніх церковних тлумачів, в день Входу Господнього в Єрусалим виповнилося старозавітне пророцтво про образ явища світу очікуваного Месії. Ось що говорить пророк Захарія: "Радій вельми, о дочко Сіону, веселись, дочко Єрусалиму! Ось Цар твій іде до тебе, справедливий і повний спасіння, покірний, і їде на ослі, і на молодій ослиці" (книга пророка Захарії 9:9 ). Така дивна на перший погляд подія - урочистий вхід Царя не на коні, а саме на ослі, пояснюється давнім звичаєм: царі їздили на віслюку для того, щоб показати, що вони не бажають війни. Осел представлявся тваринам, що символізує стан світу, тому і Христос в'їжджає в Єрусалим на ослі, знаменуючи тим самим, що Він буде царювати не силою зброї, але Духом Господнім. Саме так вступав в Єрусалим і предок Спасителя - з Його людству - цар Давид.


Отже, пророцтво Захарії знайшло своє виконання в Новому Завіті - у події Входу Господнього в Єрусалим. Про це оповідають всі чотири євангелісти (Євангеліє від Матвія 21:1-11; Євангеліє від Марка 11:1-11; Євангеліє від Луки 19:29-44; Євангеліє від Іоанна 12:12-19).

Ось як описує цю подію євангеліст Матвій: "І коли вони наблизились до Єрусалиму, і прийшли до Вітфагії, до гори Оливної, тоді (Ісус) послав двох учнів, сказавши їм: Ідіть у село, яке перед вами, і знайдете зараз ослицю прив'язану та молодого осла з нею; Відв'яжіть, приведіть до Мене. І якщо хтось скаже вам що-небудь, відповідайте, що їх потребує Господь... Учні пішли, та й зробили, як звелів їм Ісус. Привели ослицю й осля, і Він сів на них. І багато народу стелили одежу свою по дорозі, а інші різали гілки з дерев і стелили дорогу. Народ же, що передував, викрикував, кажучи: Осанна (тобто "порятунок" або "спаси нас" - вигук, яким євреї вітали царів) синові Давидовому! Благословенний, хто йде (слово це розумілося як месіанський титул) в ім'я Господнє! Осанна на висоті! І коли увійшов Він до Єрусалиму, все місто, питаючи: Хто це такий? А народ говорив: Це Пророк, Ісус із Назарету Галілейського "(Євангеліє від Матвія 21:1-4, 6-11).

Духовний сенс свята.

Свято Входу Господнього в Єрусалим присвячений останнім дням земного життя Спасителя. Незабаром після дива воскресіння Лазаря Цар Світу - як Володар, що приходить до Своїх підданим зі світом - в'їжджає в Єрусалим на ослиці і молодому осля. На думку тлумачів, під'яремнії ослиця тут - символ євреїв, які перебувають під ярмом закону, а необ'їжджений осел - символ ще неосвічених язичників; Господь же прийшов запанувати і над тими і над іншими. Назустріч Йому виходять натовпи людей, чули про його дивні чудеса, про Його натхненні проповіді. Жителі міста кидають під копита ослика - на знак поваги до Христа, на знак свого схиляння перед Ним - власний одяг, вони радісно вимахують зеленими гілками фінікових пальм (нашим символом є верби, принесені в день свята у храм і окроплюються святою водою) , вони виголошують Йому славослів'я. Люди зустрічають Ісуса Христа - як Царя і як Месію.

Однак, християни завжди пам'ятають і про те, як той же самий народ, що в годину Входу Господнього в Єрусалим зустрічав Його з такою радістю і з такими великими почестями, - всього кілька днів по тому в люті кричав, звертаючись до свого правителя Понтія Пілата: "Розіпни, розіпни Його". Нині кожен християнин, навчений гірким досвідом зради єрусалимських мешканців по відношенню до Христа, прагне до того, щоб не опинитися в тому ж самому становищі, як і древні іудеї. Адже і кожен приходить в цей день до храму і що віддає в ньому хвалу Богові може тут же знову зрадити Його на страждання і смерть: і не обов'язково через пряме зречення від Нього, часом - просто через свій гріх, непорядний вчинок, прояв особистої ненависті до ближнього . Грішачи, що володіє справжнім покаянним почуттям християнин щоразу відчуває себе в ролі распінателей Спасителя - як знову і знову заподіює Йому муки.

Історія виникнення свята.

Свято Входу Господнього в Єрусалим виникає і поширюється в IV-V століттях. Спочатку найбільш урочисто він відзначався в Єрусалимській Церкві (свідоцтво про це ми знаходимо, зокрема, в описі паломництва Егер в Єрусалим).

Характерні особливості святкового богослужіння в різні історичні періоди. Автори богослужбових текстів.

Починаючи з VII століття, створюються тексти, використовувані при вчиненні святкового богослужіння і понині. Наприклад, канон свята належить преподобному Косьмі Маюмскому, а тріпеснци (канони, що складаються з трьох пісень) на повечір'ї - перу преподобного Андрія Критського.

Підготовчий період свята. Передсвято і віддання свята.

Свято не має в календарі ні днів предпразднства, ні днів попразднства, проте, вся седмиця перед ним іменується "седмицею Квітна", і її богослужбові тексти пов'язані за змістом з подіями воскресіння Лазаря і Входу в Єрусалим.




Вербна неділя   вхід господній в Єрусалим